Home > μείωσε τη χοληστερίνη > Τρώμε υγιεινά > Καλές διατροφικές πρακτικές για μείωση της χοληστερίνης
Καλές διατροφικές πρακτικές για μείωση της χοληστερίνης

Καλές διατροφικές πρακτικές για μείωση της χοληστερίνης

Η προσπάθεια για μείωση της χοληστερίνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζονται τεράστιες αλλαγές στη διατροφή. Μπορείτε απλώς να αλλάξετε τον τύπο των τροφίμων που τρώτε, και όχι το ίδιο το φαγητό. Έτσι, παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε για ορισμένους εύκολους τρόπους, ώστε να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, χωρίς να χρειαστεί καμία σημαντική αλλαγή στις συνήθειες σας .

  1. Καταναλώστε soft μαργαρίνες

    Αντικαταστήστε το αγελαδινό βούτυρο με soft μαργαρίνες με φυτικά έλαια (π.χ. Becel ProActiv με φυτικές στερόλες*), έτσι ώστε να επωφεληθείτε από τα «καλά» ακόρεστα λιπαρά, τα οποία αποτελούν βασικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αντίθετα από τα κορεσμένα. Ιδανικά, καταναλώστε 3 μερίδες Becel ProActiv την ημέρα.

  2. Καταναλώστε δημητριακά ολικής αλέσεως!

    Αντικαταστήστε τις σφολιάτες και το άσπρο ψωμί με πολύσπορο ψωμί. Αντίστοιχα, αντικαταστήστε τους υδατάνθρακες, όπως πατάτες τηγανητές, με ζυμαρικά ολικής άλεσης, κουσκούς ή noodles. Αλείψτε το ψωμί με Becel ProActiv για πιο πλούσια γεύση.

  3. Επιλέξτε άπαχο κρέας αντί για κομμάτια με λίπος

    Προτιμήστε κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα, καθώς έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης από το λιπαρά κρέας, χοιρινό, αρνί ή πάπια. Το άπαχο χοιρινό είναι προτιμότερο από τα λουκάνικα και το μπέικον. Μπιφτέκια και λουκάνικα ή αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά αποτελούν έναν καλό συμβιβασμό. Καλύτερα να το μαγειρέψετε στο φούρνο, παρά να το τηγανίσετε.

  4. Επιλέξτε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά στη διατροφή σας

    Όταν επιλέγετε γάλα, προτιμήστε ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γάλα σόγιας αντί για γάλα πλήρες σε λιπαρά ή συμπυκνωμένο. Επιλέξτε light μαργαρίνη αντί για τυρί κρέμα, brie ή παρμεζάνα. Μια καλή εναλλακτική αποτελεί και το γάλα Becel ProActiv.

  5. Επιλέξτε φρέσκα ή αποξηραμένα φασόλια και φακές

    Τα φασόλια και οι φακές που είναι πιο συχνά διαθέσιμα σε ξηρή μορφή, αλλά και τα υπόλοιπα όσπρια, δίνουν πολλές επιλογές για φαγητό. Για ένα νόστιμο πιάτο, μουλιάστε κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από το μαγείρεμα και, στη συνέχεια, σιγοβράστε με βότανα και μερικά λαχανικά. Προτιμήστε τα αποξηραμένα ή τα φρέσκα και, αν είναι σε κονσέρβα, ξεπλύνετε για να απομακρύνετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Αναμείξτε με ντομάτες για περισσότερη νόστιμά.

  6. Επιλέξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς

    Ο οργανισμός δεν χρειάζεται πολλούς ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Μιάμιση κουταλιά κάθε μέρα είναι ό,τι πρέπει για ένα σωστό σνακ! Αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορος, σουσάμι και ηλιόσπορος είναι μερικές από τις πιο πλούσιες πηγές σε θρεπτικά συστατικά. Πάρτε μερικούς σε ένα κουτί για το μεσημεριανό γεύμα και προτιμήστε τους ανάλατους.

  7. Συμπεριλάβετε ψάρια στη διατροφή σας

    Το σκουμπρί, οι σαρδέλες, η ρέγγα, ο σολομός και η πέστροφα περιέχουν ω-3 λιπαρά. Γι' αυτό, απολαύστε τα ψάρια σας ψημένα στο φούρνο ή στον ατμό. Προσπαθήστε να τρώτε ψάρια μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μαγειρέψτε τα ποσέ ή στον ατμό για ένα νόστιμο γεύμα.

  8. Καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά

    Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Αντικαταστήστε τα τηγανητά λαχανικά ή τα φρούτα σε κομπόστα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε για επιδόρπιο ένα νόστιμο μήλο ή ένα αχλάδι. Μαγειρέψτε για λίγο στον ατμό κατσαρό λάχανο ή σέσκουλα. Το ιδανικό είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων ή λαχανικών την ημέρα, πράγμα που είναι αρκετά εφικτό, καθώς μία μερίδα θεωρείται ένα μπολ (μεγέθους δημητριακών) ανάμεικτη σαλάτα, μια χούφτα σταφύλια ή φράουλες. Προσθέστε κομμάτια φρούτων στα δημητριακά σας για έξτρα γεύση.

Το Βecel ProActiv είναι εμπλουτισμένο με φυτικές στερόλες. Οι φυτικές στερόλες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα. Η κατανάλωση 1.5 - 2.4 g φυτικών στερολών ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη κατά 7-10 % σε 2-3 εβδομάδες, όταν λαμβάνονται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής, πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνιστούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Η στεφανιαία νόσος έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου, και η μεταβολή ενός από αυτούς, ενδέχεται να έχει ή να μην έχει ευεργετικό αποτέλεσμα.

Όλα για Τρώμε υγιεινά >Δες και αυτό

Όλα για Τρώμε υγιεινά >