Home > μείωσε τη χοληστερίνη > Τρώμε υγιεινά > Μαργαρίνη ή βούτυρο;
Μαργαρίνη ή βούτυρο;

Μαργαρίνη ή βούτυρο;

Ένα καλό προϊόν επάλειψης μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς γευστικούς σκοπούς. Λιώνει απολαυστικά στα ζεστά τοστ και τις τηγανίτες, αλείφεται στις ψητές πατάτες και σε άλλα λαχανικά με πλούσια γεύση και αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για κάθε σάντουιτς. Δύσκολα λοιπόν μπορεί κανείς να το απαρνηθεί. 
Κατά συνέπεια, το πραγματικό ερώτημα σήμερα δεν είναι πώς να φάμε αυτά τα προϊόντα, αλλά ποια να διαλέξουμε. Τι είναι πιο υγιεινό; Η φυτική μαργαρίνη ή το αγελαδινό βούτυρο; Τι είναι καλύτερο και για ποιο σκοπό; Ας δούμε για ποιο λόγο μπορείτε να επιλέξετε το καθένα. 

Βούτυρο και χοληστερίνη 

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αρκετοί αναρωτιούνται αν είναι ποιο υγιεινό το βούτυρο ή η μαργαρίνη, είναι η γνωστή συζήτηση σχετικά με τα ''καλά'' ακόρεστα και τα ''κακά'' κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Η αντικατάσταση τροφών που περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως το αγελαδινό βούτυρο, με άλλα που περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα ακόρεστα, μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης μας*. 
Οπότε, αν αναρωτιέστε για το αν πρέπει να επιλέξετε μαργαρίνη ή βούτυρο για λόγους υγείας, ίσως πρέπει να συγκρίνετε τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών στη συσκευασία. Θα διαπιστώσετε ότι το αγελαδινό βούτυρο περιέχει 50% κορεσμένα λιπαρά! Ακόμη και μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες λειτουργούν αθροιστικά. Κάποιες μαλακές μαργαρίνες όπως το Becel ProActiv περιέχουν ακόμη και πρόσθετες φυτικές στερόλες που είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης**.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακόμη κι αν αντικαταστήσετε το βούτυρο με τη μαργαρίνη, και πάλι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την υπόλοιπη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που προσλαμβάνετε από τη διατροφή σας γενικότερα και να μείνετε μέσα στα προτεινόμενα όρια. 

Ικανότητα επάλειψης: Μαλακή μαργαρίνη ή βούτυρο; 

Σε ένα ζεστό δωμάτιο μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε τη διαφορά ανάμεσα στη μαργαρίνη και στο βούτυρο - η όψη τους, στο τέλος, μοιάζει πολύ. Σε ένα κρύο δωμάτιο, ή μόλις το βγάλετε από το ψυγείο, το βούτυρο αλείφεται με μεγαλύτερη δυσκολία, οπότε ίσως θεωρήσετε προτιμότερη τη μαλακή μαργαρίνη. 

Βούτυρο ή μαργαρίνη στο μαγείρεμα; 

Κάποιες συνταγές προτείνουν το βούτυρο ως το βασικό λιπαρό συστατικό. Ωστόσο, το μείγμα μαργαρίνης με βούτυρο αποτελεί μία καλή επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις, μιας και θα δώσει τη γεύση που πρέπει, αλλά θα σας γλιτώσει από πολλά κορεσμένα λιπαρά! 
Η μαργαρίνη (προϊόν επάλειψης) έχει πολλές χρήσεις - λιωμένη πάνω σε λαχανικά, ψητές πατάτες και στον πουρέ ή αναμεμειγμένη σε πέστο και σάλτσες. 
Υπάρχουν πολλές συνταγές σχεδιασμένες για τη χρήση μαλακής μαργαρίνης και οι περισσότερες μπορούν να τροποποιηθούν. Ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπο της αγαπημένης σας μάρκας μαργαρίνης για να πάρετε ιδέες. 

Γεύση: Μαργαρίνη ή βούτυρο; 

Αυτό είναι πραγματικά ζήτημα προσωπικής προτίμησης και μπορεί να θέλετε να επιλέξετε διαφορετικά είδη μαλακής μαργαρίνης για να έχετε μια καλύτερη ιδέα του τι προσφέρεται -  κλασική, με βάση το ελαιόλαδο, ανάλατη, light. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να δοκιμάσετε. 

* Η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά στη διατροφή έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την χοληστερίνη στο αίμα. Η υψηλή χοληστερίνη είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας καρδιακής νόσου. Η στεφανιαία νόσος έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου και η μεταβολή ενός από αυτούς ενδέχεται να έχει ή να μην έχει ευεργετικό αποτέλεσμα..

** To Becel ProActiv περιέχει πρόσθετες φυτικές στερόλες. Οι φυτικές στερόλες είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μειώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα. Η ημερήσια κατανάλωση 1,5-2,4g φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη 7-10%,  σε 2-3 εβδομάδες από την έναρξη της κατανάλωσης, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και λαχανικά.

Όλα για Τρώμε υγιεινά >Επίσης ενδιαφέρον για σένα

Όλα για Τρώμε υγιεινά >