Home > Χοληστερίνη > Σχετικά με τη χοληστερίνη > Γκρεμίζοντας τους Μύθους για τη Χοληστερίνη
Γκρεμίζοντας τους Μύθους για τη Χοληστερίνη

Γκρεμίζοντας τους Μύθους για τη Χοληστερίνη

Η χοληστερίνη μπορεί να μας μπερδέψει!

Ας καταρρίψουμε το μύθο γύρω από τη χοληστερίνη!

Αλήθεια ή Μύθος; Η χοληστερίνη κάνει κακό.

Μύθος

Όχι, δεν είναι όλη η χοληστερίνη κακή για την υγεία. Μάλιστα, ο οργανισμός χρειάζεται χοληστερίνη, μιας και είναι σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και απαραίτητη ουσία για το σχηματισμό ορμονών και χολικών οξέων.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χοληστερίνης – η «καλή» χοληστερίνη γνωστή και ως HDL (high density lipoprotein) χοληστερίνη και η «κακή» χοληστερίνη, γνωστή και ως LDL (low density lipoprotein) χοληστερίνη.
Η LDL χοληστερίνη συγκεντρώνεται στα τοιχώματα των αρτηριών, γι’ αυτό, ονομάζεται και κακή χοληστερίνη.
Όταν το επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα είναι πάνω από το επιθυμητό, ονομάζεται υψηλή χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Αλήθεια ή Μύθος; Η χοληστερίνη προέρχεται από το φαγητό που τρώμε.

Μύθος

Η χοληστερίνη που υπάρχει στο σώμα μας προέρχεται από δύο πηγές. Η μία είναι η διατροφή μας (διατροφική χοληστερόλη). Το υπόλοιπο παράγεται από το σώμα, κυρίως από το συκώτι.
Χοληστερόλη έχουν το κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρόκοι αυγών και τα θαλασσινά. Φυτικά τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, σπόροι και δημητριακά δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Αλήθεια ή Μύθος; Μόνο τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερίνη, όπως τα αυγά ή τα θαλασσινά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερίνης μας.

Μύθος

Η χοληστερίνη που βρίσκεται στα τρόφιμα έχει μικρότερη επίδραση στην «κακή» LDL χοληστερόλη σε σχέση με τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά που καταναλώνουμε. Η κατανάλωση υπερβολικά πολλών κορεσμένων και trans λιπαρών μπορεί να αυξήσει την LDL χοληστερόλη που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.
Τα κορεσμένα και trans λιπαρά τα βρίσκουμε στο κρέας, στο τυρί, στο αγελαδινό βούτυρο, στην κρέμα γάλακτος, σε έτοιμα αρτοσκευάσματα, και είναι σημαντικό να ελέγχουμε την κατανάλωσή τους, αντικαθιστώντας τα με πολυακόρεστα λιπαρά. Τα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και το σκουμπρί) και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι (όπως τα καρύδια και οι σπόροι ηλίανθου) είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά. Αντικαταστήστε το αγελαδινό βούτυρο με μαργαρίνη Becel ProActiv. Tα προϊόντα Becel ProActiv περιέχουν φυτικές στερόλες που μειώνουν τη χοληστερίνη 7-10% σε 2-3 εβδομάδες. Η καθημερινή κατανάλωση 1.5-2.4g φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη σας 7-10% σε 2-3 εβδομάδες, σαν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής με επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Αλήθεια ή Μύθος; Eάν έχουμε κανονικό βάρος δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τη χοληστερίνη μας.

Μύθος

Η χοληστερίνη δεν κάνει διακρίσεις – οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει υψηλή χοληστερίνη. Τα άτομα με περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένη χοληστερίνη, αλλά και τα άτομα με κανονικό βάρος θα πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερίνη τους τακτικά. Τα άτομα που δεν παίρνουν βάρος εύκολα, συνήθως, είναι λιγότερο ενήμεροι για την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνουν.
Ελέγξτε τη χοληστερίνη σας τακτικά, ανεξάρτητα με το πόσο ζυγίζετε.

Αλήθεια ή Μύθος; Πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση λιπαρών, όσο δυνατόν περισσότερο, όταν θέλουμε να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας.

Μύθος

Η πρόσληψη σωστής ποσότητας αλλά και ποιότητας λιπαρών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Για την ακρίβεια, το σώμα έχει ανάγκη από λιπαρά, διότι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας και το βοηθούν να απορροφήσει τα λιποδιαλυτά θρεπτικά στοιχεία. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα λιπαρά - κάποια είναι πιο ωφέλιμα από άλλα. Το μυστικό στο ζήτημα των λιπαρών είναι να είμαστε ενημερωμένοι για τα διαφορετικά είδη λιπαρών που καταναλώνουμε.
Μπορούμε να χωρίσουμε τα λιπαρά σε δύο κατηγορίες:

  • Βλαβερά λιπαρά: κορεσμένα λιπαρά.
  • Ωφέλιμα λιπαρά: μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Γενικά, συνιστάται το 25%-35% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά. Προσοχή, στην κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών, καθώς δεν πρέπει να ξεπερνά το 7% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Αλήθεια ή Μύθος; Τα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια, καθώς και το βούτυρο και οι μαργαρίνες είναι όλα πλούσια σε κορεσμένο λίπος.

Μύθος

  • Τα φυτικά έλαια και τα λιπαρά ψάρια(όπως ο σολομός και το σκουμπρί) είναι σημαντικές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών.
  • Το αγελαδινό βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Αντίθετα, το Becel ProActiv είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά.
  • Ορισμένοι ξηροί καρποί (όπως τα καρύδια και οι ηλιόσποροι) είναι επίσης καλές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών.
  • Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στο κρέας, το τυρί, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τα έτοιμα αρτοσκευάσματα και είναι σημαντικό να ελέγχουμε την κατανάλωσή τους, αντικαθιστώντας τα με πολυακόρεστα λιπαρά.

Αλήθεια ή Μύθος; Η αύξηση βάρους, η κούραση και η αίσθηση αδυναμίας είναι συμπτώματα της υψηλής χοληστερίνης.

Μύθος

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα υψηλής χοληστερίνης, έτσι, αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, δεν θα μπορείτε να το καταλάβετε. Ο καλύτερος τρόπος να το μάθετε είναι να κάνετε μια μέτρηση χοληστερίνης.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πιο υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής.

  • Βάλτε ποικιλία τροφίμων στη διατροφή σας, αποτελεί το θεμέλιο της υγιεινής διατροφής. Επιλέξτε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
  • Περιορίστε την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών, αντικαθιστώντας τα με πολυακόρεστα λιπαρά. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το αγελαδινό βούτυρο με Becel ProActiv.
  • Ασκηθείτε καθημερινά: περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση, ομαδικά παιχνίδια, χορός, ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού κάνουν!
  • Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος: προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά και αφιερώστε 10 λεπτά κάθε μέρα (ή όσο χρειάζεστε) χωρίς να κάνετε τίποτα ή κάντε χαλαρωτικές ασκήσεις όπως yoga.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο.

Αλήθεια ή Μύθος; Μόνο μισή ώρα άσκησης την ημέρα βοηθά την εξισορρόπηση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Αλήθεια

Η συχνή άσκηση με μέτρια ένταση μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερίνη (HDL). Δεν χρειάζεται να γίνετε μαραθωνοδρόμοι! Τριάντα λεπτά ή και παραπάνω ελαφριάς άσκησης την ημέρα, όπως γρήγορο περπάτημα, κηπουρική, ποδηλασία, γκολφ ή χορό είναι ότι χρειάζεται. Πριν την έναρξη κάποιου προγράμματος άσκησης, καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Αλήθεια ή Μύθος; Μόνο τα άτομα άνω των 50 ετών κινδυνεύουν από εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μύθος

Πολλοί παράγοντες κινδύνου παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κάποιοι ονομάζονται «μη τροποποιήσιμοι» διότι δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε. Η ηλικία είναι ένας τέτοιος παράγοντας. Γενικότερα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τα νεότερα. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου είναι τροποποιήσιμοι, δηλαδή μπορούμε να τους αλλάξουμε.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι: η κακή (μη υγιεινή) διατροφή , η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι επιπτώσεις της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής μπορούν να προκαλέσουν στον οργανισμό αύξηση της χοληστερίνης, αύξηση της πίεσης του αίματος, αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Για αυτό το λόγο, πάντα, συνιστάται η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής, ώστε να μειωθεί συνολικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος.

Αλήθεια ή Μύθος; Για τους περισσότερους ανθρώπους η διατροφή, κυρίως, ανεξάρτητα από τα γονίδια, επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης στον οργανισμό.

Αλήθεια

Παρόλο που οι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου όπως η κληρονομικότητα, η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, σε κάποιο βαθμό, ένα σημαντικό κομμάτι οφείλεται στην διατροφή και τον τρόπο ζωής. Στους περισσότερους ανθρώπους η διατροφή παίζει σημαντικότερο ρόλο από τα γονίδια, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μειώσουμε τη χοληστερίνης μόνοι μας.
Η μείωση της χοληστερίνης δε σημαίνει αναγκαστικά τεράστιες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες. Ορισμένες μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας διατροφή μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο βήμα προς το «σωστό δρόμο». Καλό είναι στα γεύματά σας να συμπεριλαμβάνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λιπαρά ψάρια, προϊόντα ολικής άλεσης.

*Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνιστούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Η στεφανιαία νόσος έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου και η μεταβολή ενός από αυτούς ενδέχεται να έχει ή να μην έχει ευεργετικό αποτέλεσμα.

**Οι φυτικές στερόλες αποδεδειγμένα μειώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα, 7-10% σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής κι ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα λιπαρά, κάποια είναι πιο ωφέλιμα από άλλα. Το μυστικό στο ζήτημα των λιπαρών, είναι να είμαστε ενημερωμένοι για τα διαφορετικά είδη λιπαρών που καταναλώνουμε

Όλα για Τι είναι χοληστερίνη >Δες και αυτό

Όλα για Τι είναι χοληστερίνη >